* SADECE kendi kendine kitap okumakla ilim öğrenilir mi?
CEVAP: Kendi kendine evinde kitap okumak suretiyle ilim öğrenebilseydi, okullara ve üniversitelere lüzum kalmazdı. İsteyen herkes genel kültür kitapları okur lise tahsili elde eder; uzmanlık kitapları okur doktor, mühendis, avukat vs. olabilirdi.
* İlim nasıl tahsil edilir, nasıl uzman olunur?
MUTLAK olarak gaybı Allahü Teâla bilir… Bazen istisnaî olarak insanlara bir miktar bildirilir. Adam sadık bir rüya görür, birkaç gün sonra zelzele olacağı, kısmî ve az bir bilgi ile ona mâlum olur. Bilge insanlar, gelecek felâketleri önceden tahmin edebilir.
Mesela bir toplum çok azınca, fuhşiyyat ve ahlaksızlık ayyuka çıkınca onun başına azap geleceği tahmin olunur, bilinir, sezilir.
Mezhep ve cemaat çatışmalarının şiddetlendiği ve Müslümanların birbirini boğazladığı günümüzde, bu konuya ciddî manada eğilmek gerekmektedir. Geçmişte değişik yerlerde yaşanan, bugün sınırımızda Suriye'de görülen kardeş kavgasında, özellikle İranlı ve diğer şiîlerin, Rus uçakları desteğinde PYD militanları ile aynı safta, sünnî-müslüman Türkmenlere karşı savaşmaları düşündürücü ve çok acı vericidir.
Millet, din ve şeriat mânasında gidilen yol demektir; yâni millet kelimesinden maksat İslâm’dır. Peygamberlerin getirdikleri vahye bağlı düzen yazıya geçirildiği için bu kelimeden hareketle şeriata ve dine millet denilmiştir. Dolayısıyla “millet meclisi”, “milletvekili” gibi ifadeler İslâm’ın ve şeriatın yolunu tutan topluluğun meclisi ve vekilleri mânasına geliyor
İnsanların çoğunluğu, küçük yaşlardan itibaren dürüstlüğün kayıp getireceği gibi gerçek dışı bir telkinle yetiştirilir. Birçok anne baba çocuklarına vicdanlı, dürüst, samimi olmayı değil, çıkarlarını korumayı yani kendilerince ‘mantıklı’ davranmayı öğüt verirler. Çıkan sonuca göre; vicdanlı davranmak mantıklı değildir, mantıklı olmak da bencil olmayı gerektirir. Kuşkusuz bu büyük bir yanılgıdır.